Spräcka och bearbeta stock

Den här veckan har kännetecknats av svett, träningsvärk och skratt. Vi har spräckt stock och sedan försökt bearbeta den på bästa sätt, så det blir två delar till ett golv.
 
Vår stock var av lärk. Inte den lättaste, visade det sig, då den var riktigt vriden under barken. Men vi noviser gjorde vårt bästa. Först barkade vi av en bred linje på översidan där vi sedan ritade en linje med snörslå. I den linjen gjorde vi sedan en födjupning med yxa där vi ville att veden skulle dela sig. I den fördjupningen satte vi sedan ner kilar allteftersom vi högg oss ner i stocken. På grund av att den var så vriden fick vi vara på vår vakt och hela tiden slå av fibrer som ville ta stocken åt ett annat håll än vad vi ville. Det gick ändå inte så bra utan den ena halvan blev mest brasved... Man kan väl kanske säga 1-1 till stocken och oss.
 
 
Nåväl. Till slut var den spräckt, men vi fick arbeta hårt med såg och yxa för att få till en någorlunda jämn yta som vi kunde bila. Efter det var det dags för hyveln. Här används en oxhyvel som ska vara något välvd för att inte göra fula kanter i ytan. En drar och den andra trycker. Det behövs inga träningskort på den här utbildningen. Däremot lite massagekort...
 
Dagen efter att den första stocken var klar var jag och en klasskompis och hämtade två nya stockar på ett sågverk i arla morgonstund. Tall denna gång. Vi kastade oss över den ena av dem och det visade sig att den också var vriden. Puh. Men, vi hade i alla fall lärt oss någonting av slitet under veckan och fick mycket finare ytor efter att vi spräckt den. Tall verkar dessutom lättare att jobba med än lärk. Nu ligger den och väntar på att få bli slät och snygg med oxhyveln. Vi siktar på 2-0 till oss denna gång.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
  • Till bloggens startsida

  • Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback