Mer målning med Burman

Vi började med att dra lumppapp till väggen. Ganska svårt att få kraft att dra dem rakt, men som lärarna påpekar ”äh, det är byggnadsvård, inte finlir!”, så det får duga. För att övergångerna ska bli mjuka klipper eller skär vi dem inte utan drar dem mot en lång spackelspade.

Väggen behöver ett lager ganska lös tapetklister som grund för att inte suga upp allt tapetklister från lumppappen, så det gjordes kvällen före. Då satte vi också upp torr-remsor och klisterremsor över skarvarna i tretexen som är det skivmaterial som ligger på väggen.

 Torremsorna ska ej gå ända ner i golvet och upp i taket, för de ska kunna röra sig med väggens rörelser och inte dras sönder av lister som försöker hålla dem på plats. Klisterremsan kan dock gå under listerna utan fara, eftersom de är limmade på torremsan. Hur detta går till är lite oklart för mig, Jag tycker liksom att klisterremsan då borde dra med sig torremsan. Mikael påpekar dock att han allra helst inte tar bort listerna utan lägger tapet mot listen utan att ta bort dem. Om en ska göra pappspänning behöver listerna tas bort, men sedan kan tapeten ligga mot listen och inte bakom den för att undvika glipor. I gamla hus kan det vara svårt att få bort lister utan att göra skada, då kan det bli bäst att låta dem vara, men det kan bli svårt att få pappspänningen bra. Det såg jag bevis på i torpet. När pappen torkat kunde jag använda gliporna som brevställ…

 

 

Det var väldigt roligt, snabbt och enkelt att sätta upp lumppappen. Som ett enkelt pussel. En måste ta riktigt mycket tapetklister för pappen suger mycket. Sen var det bara att sätta upp dem, ruta för ruta och dra ut med spackelspade, så limmet fördelas. Ingen fara om det kommer tapetklister på framsida av pappen. Det torkar och ska ändå täckas av limfärg.

 

 

Byggfläkten fick gå över natten och sedan var det dags att lägga på limfärg. Den torkar snabbt, så det är bra om två personer hjälps åt. En som drar ut färg med roller och en som går efter med pensel, så det ser korrekt ut enligt gamla metoder. Som Mikael påpekade, det fanns ingen roller då, men det underlättar idag.

Recept limfärg:

1.     med pärllim, ger 10 liter färg

10 kg krita, ca 5 l vatten, 0,2 kg pärllim

2.     med cellulosalim, ger 15 liter färg

10 kg krita, ca 5 liter vatten + limlösning 0,15-0,2 kg cellulosalim och ca 5 liter vatten som sedan blandas i kritblandningen


Kommentarer
  • Till bloggens startsida

  • Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback